ΣΥΧΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΡΙΕΣ
Τι είναι η συμβουλευτική ψυχολογία;
Η συμβουλευτική ψυχολογία είναι μια επιστήμη που ασχολείται με αρκετές διεργασίες, περιεχομένου της συνέντευξης, της διάγνωσης προβλημάτων και της καθοδήγησης. Ο σκοπός αυτών των διεργασιών είναι να στηρίξει το άτομο στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.
Ποιά είναι η διαδικασία της συμβουλευτικής;
Η συμβουλευτική είναι σαν μια διαδικασία συζήτησης και κατά αυτό το τρόπο βοηθάει το άτομο να μιλήσει για τις δυσκολίες του, να κατανοήσει τον εαυτό του και τα συναισθήματα του και να δημιουργήσει θετικές αλλαγές στη ζωή του.
Θα μου πει η ψυχολόγος πως να λύσω τα προβλήματα μου;
Όχι, οι ψυχολόγοι δεν εκφράζουν τη προσωπική τους γνώμη, η χρήση της συμβουλευτικής είναι για το άτομο να σκεφτεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και να εξερευνήσει τρόπους επίλυσής τους.
Χρειάζεται να δώσω πληροφορίες για τον εαυτό μου που δεν θα ήθελα να αναφέρω;
Όχι, το άτομο αποφασίζει για το τι θα συζητηθεί στην συνεδρία. Παρ’ όλα αυτά, η ψυχολόγος θα σε ενθαρρύνει να μιλήσεις για αρκετά θέματα της ζωή σου για να σε καταλάβει και να σε βοηθήσει με τη παρούσα δυσκολία σου, αλλά η επιθυμία να μην συζητήσεις συγκεκριμένες πτυχές της ζωής σου θα είναι σεβαστή.
Υπάρχει περίπτωση να νιώσω χειρότερα μετά τη συζήτηση μου με τη ψυχολόγο;
Ναι, επειδή στη συνάντηση αναφερόμαστε σε καταστάσεις που μας έχουν πληγώσει και μιλάμε για τα συναισθήματα που έχουμε βιώσει, είναι φυσικό το άτομο να νιώσει τα συναισθήματα αυτά να χειροτερεύουν. Με τη συνέχεια της συμβουλευτικής όμως και δουλεύοντας αυτές τις καταστάσεις και τα συναισθήματα, το άτομο νιώθει καλύτερα και πιο δυνατό.
Οι συμβουλευτικές συνεδρίες είναι απόρρητες;
Ναι, όλοι οι ψυχολόγοι εργάζονται συμφώνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχει συνταχτεί από τον Σύλλογο Ελλήνων Ψυχολόγων και υποχρεώνει τους ψυχολόγους να προστατεύουν το απόρρητο των προσωπικών στοιχείων των πελατών τους.
Πως ξέρω ότι η ψυχολόγος είναι κατάλληλα εκπαιδευμένη;
Ο κάθε πελάτης έχει το δικαίωμα να ρωτήσει τη ψυχολόγο για την εκπαίδευση της.
Τι γίνεται αν δεν αισθάνομαι άνετα με τη ψυχολόγο;
Συζήτησε πως νιώθεις μαζί της και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό. Συνήθως στην αρχή, είναι δύσκολο για τον καθένα να ζητήσει να έχει ατομική συνάντηση και να εξιστορήσει τη προσωπική του ιστορία. Αρκετοί άνθρωποι συχνά πιστεύουν πως η χρήση της συμβουλευτικής δεν πρόκειται να τους βοηθήσει. Αν έχεις παρόμοια αισθήματα, νιώσε ελεύθερα να τα συζητήσεις και να δεις τι τρόποι αντιμετώπισης μπορούν να δημιουργηθούν.
Πόσο συχνά μπορώ να βλέπω τη ψυχολόγο;
Οι συμβουλευτικές συνεδρίες γίνονται μια φορά την εβδομάδα και σε κάποιες περιπτώσεις δύο, για 50 λεπτά και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Τι γίνεται εάν κλείσω ραντεβού με τη ψυχολόγο και δε θελήσω να πάω ή δε θέλω να συνεχίσω άλλο τις συναντήσεις μας;
Συζήτησε το με τη ψυχολόγο και κανονίστε να κλείσετε τη συμβουλευτική. Αυτό όμως, δεν σε αποκλείει από το να ξαναζητήσεις τη βοήθεια της.